بنا بر اعلام اداره میراث فرهنگی و گردشگری بافق «بافت قدیمی شهر بافق ۳۰۸ هکتار است که ۲۶۴ هکتار بافت فرسوده و ۴۴ هکتار آن بافت تاریخی ارزشمند به شمار میرود.» (1)
توجه به بافت های سنتی یکی از مسایلی است که امروزه بیش از پیش توجه همگان را به خود جلب کرده است. بافت های سنتی ریشه در هویت فرهنگی ما دارند که بدانیم اجداد و گذشتگان ما چگونه توانسته اند بر شرایط سخت اقلیمی و جغرافیایی بافق پیروز شده و زندگی خوب و آرام بخشی برای خود و نسل بعدی که ما باشیم، رقم بزنند.
در چند شماره اخیر هفته نامه افق کویر؛ خبرنگاران این نشریه تلاش کردند تا به میان مردم رفته و گزارشاتی از محلات مختلف تهیه و به اطلاع شما خوانندگان عزیز و گرامی برسانند. آنچه که موجب خوشحالی است توجه بیش از پیش مردم به بافت سنتی است که خود تلاش دارند تا بافت قدیمی شان را حفظ کنند؛ اما آنچه که بر عهده متولیان جامعه هست؛ نبود یک برنامه ریزی خاص و معرفی بافت سنتی بافق است که مردمان و همشهریان بدانند کدام قسمت از شهر بافت آن سنتی است و کدام خانه یک اثر تاریخی و فرهنگی محسوب می گردد. اگر تقصیر را بر گردن میراث فرهنگی بگذاریم پر بی راه نگفته ایم که چرا که این اداره از زمان اداره شدنش در بافق فرصت کافی داشته تا یک سند بافت سنتی را به مردمان اعلام کند؛ هر چند که این اداره در آبان ماه سالجاری «بررسی بافت تاریخی بافق به منظور تعیین محدوده آن با حضور اعضای شورای فنی اداره کل انجام شد» این عمل کمک می کند تا بافت تاریخی در برابر انواع آلودگیهای صوتی، بصری، ساخت و ساز، بلایای طبیعی حفظ شود.
اکنون باید بیش از پیش تلاش کرد و راه مانده را تا آخر طی نمود که بافق بیش از پیش نیاز به کمک همراهان دارد. تا سند تحول آن در عرصه بافت های سنتی آمده تدوین و منتشر شود تا شهروندان بافق بدانند که در اطراف خود چه گنجینه هایی دارند.
منبع: (1) https://www.chtn.ir