این بیمارستان با هدف پوشش منطقه جنوب شرق کشور از طرحهای مصوب سفر اول رئیسجمهوری و هیأت دولت به استان یزد در سال گذشته است.
به گزارش پایگاه خبری افق بافق به نقل از همشهری آنلاین، بهسازی و بازسازی بیمارستان بحران یزد از سال ۱۳۹۹آغاز شد و درحالیکه میانگین ساخت مراکز بیمارستانی در کشور ۵تا ۱۰ سال است، این مرکز بیمارستانی در کمتر از ۳سال به بهرهبرداری رسید. بیمارستان بحران یزد، در واقع نخستین بیمارستان بحران کشور محسوب میشود که میتواند کمک بزرگی به بخش درمان استان در زمینههای مختلف داشته باشد. این مرکز درمانی همچنین در مواقع ضروری و بحران مانند اپیدمی کرونا، تروماها و حوادث غیرمترقبه جهت ارائه خدمات درمانی به بیماران فعالیت میکند. ساخت بیمارستان بحران کمک میکند تا دیگر بیمارستانها بتوانند در زمان بروز هرگونه بحران طبیعی به خدمات تخصصی و فوقتخصصی خود پرداخته و از تعطیلی بخشهای مهم آنها جلوگیری شود؛ مانند آنچه در دوره پاندمی کرونا شاهد بودیم.
ماجرا از کجا شروع شد؟
بیمارستان «فرخی» قدیم، «شهید رهنمون» فعلی و حالا نخستین بیمارستان بحران کشور، از قدیمیترین بیمارستانهای یزد است که در سال ۱۳۱۴بهصورت یک بهداری تاسیس شد. این بهداری در سال ۱۳۲۱ به یک بیمارستان تبدیل شد که در سال ۱۳۲۶ به بهرهداری رسید. در سال ۱۳۵۸ نخستین بخش اطفال در استان در این بیمارستان برپا شد، در سال ۱۳۶۳ تغییر نام داد و در سال ۱۳۶۶ اورژانس بیمارستان نیز به مجموعه اضافه شد. عملیات ساخت ساختمان جدید بیمارستان شهید رهنمون یزد در سال ۱۳۸۶ آغاز شد و طی ۷ سال و در تاریخ ۱۹ اسفند ۱۳۹۵در زمینی با زیربنای ۳۰ هزار مترمربع در ۹ طبقه به سرانجام رسید.
بعد از آن تصمیم گرفته شد که ساختمان قدیمی در مجاورت ساختمان جدید، بهسازی و بازسازی شود تا هم در شرایط عادی ۱۲۶تخت به ظرفیت بیمارستان اصلی اضافه کند و بخشهای چشمپزشکی، زنان و زایمان، گوش و حلق و بینی، نورولوژی، اتاق عمل، مراقبتهای ویژه بزرگسالان و نوزادان و اطفال را داشته باشد و هم در زمان بحران، بلافاصله تخلیه شود و در اختیار ستاد بحران قرار گیرد.
وعده افزایش سرانه تختهای بیمارستانی
سرانه تخت بیمارستانی در استان یزد ۲.۲۴ تخت به ازای هر ۱۰ هزار نفر است درحالیکه این سرانه در کشور ۱.۸و در میانگین جهانی ۳.۱است. حالا گفته میشود علاوه بر بیمارستان افتتاح شده بحران در یزد، تعدادی بیمارستان در مناطق مختلف استان در دست ساخت است که با بهرهبرداری از طرحهای حوزه بهداشت و درمان استان، سرانه تختهای بیمارستانی افزایش مییابد. مجید دهقانیزاده، رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی یزد این خبر را داد و با بیان اینکه ۳بیمارستان در شهرهای میبد، مهریز و اشکذر تا پایان سال به بهرهبرداری میرسد، گفت که تکمیل بیمارستان مهریز، اعتبار نیاز دارد. همچنین دیگر طرحها یعنی بیمارستان شهرستان بافق با ۷۵ درصد پیشرفت فیزیکی، برای تکمیل به ۱۲۰۰میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد، بیمارستان اردکان با پیشرفت فیزیکی ۸۵ درصد نیازمند ۶۰۰ میلیارد ریال اعتبار است، بیمارستان روانپزشکی شهرستان تفت با ۴۵ درصد پیشرفت فیزیکی به ۴۵۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد و بیمارستان ابرکوه نیز با ۳۵ درصد پیشرفت فیزیکی برای تکمیل به ۷۵۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.
داود منظور، معاون رئیسجمهوری و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور هم طی سفری که به بهانه افتتاح بیمارستان بحران یزد داشت، در سفر به شهرستان مهریز درباره تامین اعتبار لازم برای تکمیل بیمارستان ۱۵۰ تختخوابی فاطمه الزهرا(س) مهریز قول مساعد داد. بیمارستان مهریز که تا ۳۰ سال آینده پاسخگوی نیاز مردم شهرستان خواهد بود، با پیشرفت فیزیکی ۹۵ درصد با زیربنای ۹ هزار مترمربع در دست ساخت است که ۵۰ درصد این طرح خیری است و برای تکمیل آن به ۶۰۰ میلیاردریال اعتبار دیگر نیاز است.
چرا یزد مهم است؟
دلایل زیادی وجود دارد که یزد را هم درباره درمان جنوب شرق و هم در حوزه مدیریت بحران (بهداشت و درمان) مهم میکند تا میزبان بیمارستان بحران جنوب شرق کشور باشد. آمارها نشان میدهد یزد جزو ۵استان برتر کشور در حوزه درمان است که با ۱۳ بیمارستان دولتی و ۲۰۷۸تخت فعال، ۷بیمارستان خصوصی و ۹۷۲ تخت فعال در حال ارائه خدمات درمانی و بهداشتی به شهروندان استان و ساکنان مناطق جنوب و شرق کشور است. ۳۵تا ۴۵درصد مراجعه به یزد از استانهای همجوار بهویژه سیستانوبلوچستان، کرمان و هرمزگان است و از این عدد ۵۰درصد مربوط به بیماران استان سیستانوبلوچستان است که در پایینترین رتبه از نظر شاخصهای بهداشت و درمان قرار گرفته. همچنین مسئولان این استان اعلام کردهاند که ۴۵ تا ۵۵ درصد از بیماران بستری در بیمارستانهای یزد و ۷۰ درصد بیماران سرپایی را افراد غیربومی شامل میشوند.
کار جهادی
بازسازی و تجهیز بیمارستان بحران یزد با اعتبار بیش از ۲۷۰ میلیارد تومان در سال ۱۳۹۹آغاز شد، سال گذشته در مصوبههای سفر رئیسجمهوری به یزد گنجانده شد و طی ۳سال به سرانجام رسید. گفته میشود میانگین ساخت مراکز بیمارستانی در کشور ۵ تا ۱۰ سال است، اما این مرکز بیمارستانی در کمتر از ۳سال مورد بهرهبرداری قرار گرفته است. این بیمارستان ۵۲۴۰مترمربع زیربنا دارد و دارای ۱۲۶ تخت بیمارستانی است که ۳۳ تخت آن تخت ویژه است و دارای ۶اتاق عمل و بخشهای زنان، داخلی، اعصاب، چشم و گوش و حلق و بینی است. معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در حاشیه آیین بهرهبرداری از بیمارستان بحران فرخی گفت که این بیمارستان بحران با هدف پوشش منطقه جنوب شرق کشور افتتاح شده است و مهمترین مزیت آن، جدا بودن آن از ساختمان اصلی و در عین حال، همجواری با آن است تا در کوتاهترین زمان ممکن خدمات لازم پزشکی، پرستاری و پشتیبانی را از بیمارستان اصلی دریافت کند. حسین ابوالحسینی افزود: این بیمارستان از طرحهای ملی است که بهرهبرداری از آن کمک بزرگی به بخش درمان استان در زمینههای مختلف میکند و در زمان بروز هرگونه بحران به خدمات تخصصی بدون درگیر شدن در موارد اورژانسی ادامه میدهد و از تعطیلی بخشهای آن همانند آنچه در بروز و شیوع ویروس کرونا اتفاق افتاد، جلوگیری میشود.