تخریب محیط زیست و بهره برداری بیش از حد منابع در کشور ما نیز همانند بسیاری از کشورهای جهان در طی قرن گذشته، چشمگیر بوده و تسریع در این روند در سال 1335 منجر به تشکیل دستگاهی مستقل به نام کانون شکار ایران، با هدف حفظ نسل شکار و نظارت بر اجرای مقررات مربوط به آن شد.
در سال 1346 در پی تصویب قانون شکار و صید، سازمان شکاربانی و نظارت بر صید جایگزین کانون فوق شد.
بر اساس ماده 6 قانون فوق، وظایف سازمان شکاربانی و نظارت بر صید از محدوده نظارت و اجرای مقررات ناظر بر شکار فراتر رفته و امور تحقیقاتی و مطالعاتی مربوط به حیاتوحش کشور، تکثیر و پرورش حیوانات وحشی و حفاظت از زیستگاه آنها و تعیین مناطقی به عنوان پارک وحش و موزههای جانورشناسی را نیز در بر گرفت. در سال 1350 نام سازمان شکاربانی و نظارت بر صید به “سازمان حفاظت محیط زیست و نام شورایعالی شکاربانی و نظارت بر صید به “شورایعالی حفاظت محیط زیست تبدیل شد و امور زیستمحیطی از جمله پیشگیری از اقدامهای زیانبار برای تعادل و تناسب محیط زیست نیز به اختیارات قبلی آن افزوده شد.
مناطق تحت حفاظت سازمان محیط زیست ایران
مناطق با ارزش زیستمحیطی است که توسط سازمان حفاظت محیط زیست ایران مدیریت میشوند. این سازمان، مناطق حفاظتشده ایران را در قالب ذخیرهگاههای زیستکره، مناطق چهارگانه (پارکهای ملی، آثار طبیعی ملی، پناهگاههای حیات وحش، مناطق حفاظتشده) و مناطق شکارممنوع تحت حفاظت دارد.
تصویب قانون حفاظت و تشکیل کانون شکار ایران در سال ۱۳۳۵، نخستین اقدام مدون برای حفظ جمعیت و تنوع جانوران در ایران بهشمار میآید. از این رو، زمینه تأسیس یک نهاد دولتی جدید بهنام سازمان شکاربانی و نظارت بر صید در سال ۱۳۴۶ فراهم شد. در این سال، سازمان یاد شده بهعنوان یک دستگاه مستقل دولتی و زیر نظر شورایعالی شکاربانی و نظارت بر صید، جایگزین کانون شکار شد. در قانونهای مربوط به این سازمان، امکان اختصاص بخشهایی از کشور به پارکهای ملی (در آن زمان پارک حیات وحش نامیده میشد) و منطقههای حفاظت شده با تعریفهای معین فراهم شد. به این ترتیب اولین سنگ بنای مناطق حفاظت شده ایران در سال ۱۳۴۶، یعنی ۹۵ سال پس از احداث اولین پارک ملی جهان (پارک ملی یلو استون در آمریکا) و ۱۹ سال پس از بنیانگذاری اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت و منابع نهاده شد. در این سال پیشنهاد تأسیس دو پارک ملی و پانزده منطقه حفاظت شده بهعنوان نخستین گروه از مناطق حفاظت شده ایران به تصویب شورایعالی شکاربانی و نظارت بر صید رسید.
ذخیرهگاههای زیستکره
ذخیرهگاههای زیستکره در ایران تا پایان سال ۲۰۲۰ شامل ۱۳ منطقه از پارکهای ملی، آثار طبیعی، پناهگاههای حیات وحش و مناطق حفاظتشدهاست. ایران زمینی به مساحت ۱٫۶۴ میلیون کیلومتر مربع را تشکیل میدهد که زیستگاه بیش از ۸۰۰۰ گونه گیاهی ثبتشده (تقریباً ۲۵۰۰ گونه بومی)، ۵۰۲ گونه پرنده، ۱۶۴ پستاندار، ۲۰۹ خزنده، ۳۷۵ گونه پروانه را پشتیبانی میکند.
مناطق چهارگانه
مناطق چهارگانه سازمان حفاظت محیط زیست ایران عبارتند از:
1.پارک ملی، چشماندازهای طبیعی دارای اهمیت ملی و جهانی (۲۶ پارک ملی)
2.اثر طبیعی ملی، پدیدهها یا مجموعههای گیاهی جانوری کمنظیر (۳۵ اثر طبیعی ملی)
3.پناهگاه حیات وحش زیستگاههای نمونه جانوران وحشی (۴۲ پناهگاه)
4.منطقه حفاظتشده اراضی ویژه زیستمحیطی (۱۵۰ منطقه حفاظتشده)
مناطق شکارممنوع
منطقه شکارممنوع برای ترمیم جمعیت جانوری اختصاص داده میشود؛ که میتوان آن را با توجه به سایر معیارها، به عنوان یکی از مناطق چهارگانه تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست ایران تعیین کرد. توسط سازمان حفاظت محیط زیست ایران ۱۵۳ منطقه شکارممنوع شناخته و معرفی شدهاست
ایران، دارای شرایط اقلیمی متنوعی است بهطوریکه از ۱۳ اقلیم شناخته شده در جهان، ۱۱ نوع آن در ایران وجود دارند. در عین حال شاخصهای پایداری محیط زیست ایران در وضعیت نامناسبی قرار ندارند و با کسب رتبه ۱۳۲ بین ۱۴۶ کشور در انتهای جدول مربوط قرار گرفتهاست.