-1 اگر شوهر با داشتن استطاعت مالی نفقه زن خود را با وجود تمکین همسرش به وی ندهد، و یا از پرداخت نفقه سایر اشخاص واجب النفقه خودداری نماید مجازاتش برابر قانون از 3 ماه و 1 روز تا 5 ماه حبس است.
-2 اگر شوهر فوت کند ودیهای به ورثه برسد با توجه به اینکه مهریه جزء دین ممتاز است همسر میتواند قبل از تقسیم دیه، مهریه خود را از دیه مطالبه نماید.
-3 در صورتی که پدر زوج پرداخت مهریه را از طرف پسرش ضمانت نماید در برابر قانون مسئول به پرداخت میباشد.
-4 شوهر اجازه فروش جهیزیه همسرش را ندارد و تا زمان بقای زندگی مشترک حق استفاده از این اموال را دارد.
-5 اگر زوجی بدون اذن همسرش جهیزیه وی را بفروشد برابر قانون مسئول است و می توان به عنوان فروش مال غیر از وی شکایت نماید.
-6 مرد با داشتن همسر، نمیتواند زن دیگری را اختیار کند مگر با اجازه دادگاه.
در صورتی مرد میتواند درخواست ازدواج مجدد نماید که اولاً رضایت همسر اول را داشته باشد و ثانیاً همسرش بیمار باشد و قادر ایفای وظایف زناشویی نباشد و یا زندگی خانوادگی را ترک نماید و یا اعتیاد داشته باشد.
-7 اگر مردی هر چند با اجازه دادگاه ازدواج مجدد نماید لطمهای به حق همسر اول که ناشی از عقد نکاح و شرطی که به نفع او شده وارد نمیکند و زن می تواند برای مطلقه کردن خود با حفظ حقوق خود به دادگاه مراجعه نماید.
-8 دفاتر ازدواج حق ندارند بدون حکم دادگاه ازدواج مجدد را به ثبت برسانند.
عدم ثبت واقعه ازدواج جرم محسوب می شود و مرتکب به حبس تا 1 سال محکوم خواهد شد.
-9 اگر مردی در زمان عده طلاق همسر اولش ، بخواهد ازدواج دیگری نماید باید با کسب اجازه از دادگاه باشد زیرا زوجه در این ایام هنوز همسر شرعی وی محسوب میشود.
-10 اگر زوجه کارهایی را که شرعاً بر عهده وی نبوده و به دستور زوج و با قصد عدم تبرع ( مجانی و بدون عوض نباشد ) انجام دهد میتواند از دادگاه تقاضای دریافت اجرت المثل نماید.
-11 زن وقتی میتواند مطالبه اجرتالمثل نماید که تقاضای طلاق از طرف شوهرش باشد.
-12 در تعیین اجره المثل ملاک وضع مالی مرد نیست بلکه دادگاه دستور به انجام کارشناسی صادر مینماید.
-13 در هنگام ثبت ازدواج سردفتر ازدواج وظیفه دارد که شرایط مندرج در قباله را مورد به مورد به دو طرف تفهیم نماید چرا که شرطی معتبر است که مورد توافق زن و مرد قرار گیرد و به امضای هردوی آنها رسیده باشد.
-14 برابر قانون هر یک از نامزدها میتوانند در صورت به هم خوردن وصلت، هدایایی را که برای ازدواج به طرف دیگر یا والدین هم دادهاند مطالبه نمایند.مثل حلقه نامزدی و سرویس طلا.
-15 افرادی که خود را صاحب حق میدانند اما توان و تمکن مالی برای پرداخت هزینه دادرسی را ندارند میتوانند درخواست اعسار از پرداخت هزینه دادرسی نمایند.
-16 اگر شخص بتواند اعسار خود را در دادگاه ثابت نماید میتواند از تمام یا قسمتی از هزینههای دادرسی معاف شده و از وکیل مجانی استفاده نماید.
-17 اگر پس از صدور حکم اعسار معلوم شودکه مدعی اعسار به دروغ خود را معسر اعلام کرده است به مجازات حبس محکوم خواهد شد.
-18 اگر پس از صدور حکم اعسار معلوم شود شهود به دروغ به نفع معسر شهادت دادهاند شهود نیز به حبس محکوم میشوند.
-19در امور مدنی خواهان و خوانده در هر مرحله از دادرسی میتوانند دعوی خود را از راه سازش خاتمه دهند ولیکن این سازش باید در دفتر اسناد رسمی و یا در دادگاه تنظیم شود.
-20 افرادی که خود را صاحب حق میدانند اما توان و تمکن مالی برای پرداخت هزینه دادرسی را ندارند میتوانند درخواست اعسار از پرداخت هزینه دادرسی نمایند.
-21 اگر شخص بتواند اعسار خود را در دادگاه ثابت نماید میتواند از تمام یا قسمتی از هزینههای دادرسی معاف شده و از وکیل مجانی استفاده نماید.
-22 اگر پس از صدور حکم اعسار معلوم شودکه مدعی اعسار به دروغ خود را معسر اعلام کرده است به مجازات حبس محکوم خواهد شد.
-23اگر پس از صدور حکم اعسار معلوم شود شهود به دروغ به نفع معسر شهادت دادهاند شهود نیز به حبس محکوم میشوند..