سال کشاورزی از آبان ماه شروع می شود، آبان ماه از بیست و پنجم مهرماه(پنج روز مانده به آبان) آغاز می شود و تا بیست و پنجم آبان ماه ادامه می یابد و جمعا سی روز است.
در فرهنگ کشاورزان و جامعه سنتی یکی از محدود مواقعی که زمان ارزش دارد همین آبان ماه است، موقعی که کشاورز وقت ندارد در جایی یا جلسه ای بنشیند حتی اگر از زیارت کربلا یا مکه آمده باشد و دیگران اعتراض نمایند آنهایی که سری به حساب و کتاب دارند می گویند آبونماست، اُ(آب) تو دست و پای رعیته، رعیت بیلش به دست، تخم(بذر) بر پشت و او(آب) تو دست و پاشه زیرا موسم کشت جو و گندم است.
ماه دوم در تقویم رعیتی، آذرماه است، این ماه هم سی روز کامل است که از بیست و پنجم آبان ماه شروع و تا بیست و پنجم آذرماه ادامه می یابد.
آخرین فرصت برای کشت جو و گندم است، برای مزارع و دهاتی که آب و زمین شیرین است تا آخر این ماه، کاشت محصول خیلی دیر نیست ولی در مزارع آب شوری معمولا برای کشت دیر شده زیرا کشت عقب است و محصول کم، معروف است که:
آذر که بکاری خ…یه برداری
ماه سوم چله بزرگ: از بیست و پنجم آذرماه شروع، سی روز دیماه و پنج روز از بهمن ماه را در بر می گیرد از 25/9تا5/11
اگر بخواهیم دقیق به حساب کشاورزان روز شمار چله بزرگ را مشخص کنیم پنج روز آذر ماه محاسبه نمی شود و در تقویم آنها کم می شود، چله بزرگ چهل روز است سی روز از دیماه و ده روز بهمن ماه
ماه چهارم، چله کوچک، بیست روز است، روز باقی مانده از ماه بهمن.
تا اینجا چهارماه فهرست شد، آبان- آذر- دی- بهمن
چله کوچک یا چله خرد یا چله بچه، بیست و پنجم ماه یا پنج روز مانده به اسفند تمام می شود.
ملاحظه می نمایید در روز شمار ماه های دی و بهمن هر کدام پنج روز از قلم می افتد و در بعضی محاسبات نادیده گرفته می شود.
ماه پنجم: اسفندماه: در تقویم رعیتی سی و پنج روز است از بیست و پنجم بهمن شروع و تا پایان اسفند ماه را شامل می شود.
از این به بعد در گاهشماری رعیتی، ماه های خورشیدی به طور کامل کاربرد ندارد و هر موقع از سال تا شهریور ماه بنا به ارزشی که آب دارد نام گذاری می شوند .
برگرفته از کتاب فرهنگ مردم بافق(شوچر)