فاطمه طالعی، کارشناس مامایی: آمادگی برای پذیرش نقش پدری و مادری از وظایف ماما است

به گزارش پایگاه خبری افق بافق؛ پانزدهم اردیبهشت ماه، با عنوان روزجهانی ماما، فرصتی است برای قدردانی از کسانی که تداعی گر مهر مادری هستند و نه تنها تخصص آنها محدود به امر زایمان نیست، بلکه با عنوان همراه و یاوری همیشگی در تمامی دوران های زندگی کنار بانوان ایستاده اند.به همین مناسبت خبرنگار ما پیرامون وظایف این قشر پرکار به گفت و گو با “فاطمه طالعی” یکی از افراد با سابقه در این امر نشسته است؛ که در ادامه خواهید خواند:

افق بافق: ابتدا خودتان را معرفی، از تحصیلات و وضعیت شغلی خود بگویید:

اینجانب” فاطمه طالعی” بافقی، کارشناس مامایی، موسس و مسئول فنی کلنیک مامایی آوا، دارای 25سال سابقه در حوزه ارائه خدمات سلامت باروری، مراقبت‌های دوران بارداری، زایمان فیزیولوژیک، مشاوره قبل از بارداری، آموزش تنظیم خانواده و غربالگری بیماری‌های شایع زنان هستم. طول این مدت در سطوح مختلف خدمات بالینی، آموزشی و مشاوره‌ای مراکز بهداشتی و درمانی نیز فعالیت داشته‌ام.

آمادگی برای پذیرش نقش پدری و مادری، از وظایف ماما است

افق بافق: تعریف شما از “ماما” چیست:
به شخصی اطلاق می‌شود که تحصیلات خود در رشته “مامایی” را تا مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد مطابق مقررات مراکز آموزشی داخلی و خارجی به پایان رسانده است و پروانهٔ رسمی مامایی از سوی مقامات صلاحیت‌دار مربوطه دارد.

او می بایست قادر به: نظارت، مراقبت و توصیه زنان طی دوران بارداری، زایمان و هدایت آن با مسئولیت خود، پیشگیری، کشف حالت‌های غیرطبیعی در مادر و کودک، فراهم‌سازی کمک‌های پزشکی و اجرای اقدامات فوریتی در نبود کمک پزشک باشد.

در ضمن آموزش به والدین برای پذیرش وظایف پدر و مادری، تنظیم خانواده، مراقبت‌های کودک و در بعضی از موارد بیماری‌های مربوط به زنان، از دیگر وظایف آنان است.

او می‌تواند در بیمارستان‌، درمانگاه‌، واحدهای بهداشتی، در خانه به عنوان مشاور مامایی و زایمان و به هر شکل دیگری از ارائهٔ خدمات مامایی کار کند.

افق بافق:وظایف ماما در دوران غیر از بارداری، زایمان و مراقبت کودک، شامل چه مواردی است؟

-1آموزش و مشاوره بلوغ
-2 آموزش و مشاوره بهداشت جنسی
-3 آموزش و مشاوره خودآزمایی پستان و غربال گری بیماری های پستان
-4 آموزش و مشاوره درباره بیماری های مقاربتی، ایدز، هپاتیت و رفتارهای پرخطر
-5آموزش و مشاوره در مورد چگونگی مصرف مکمل ها

افق بافق: درباره شرح وظایف ماما در طول دوران بارداری، زایمان و پس از آن بگویید:

مشاوره و آموزش، یک ماما در دوران قبل از بارداری، زمان بارداری، زایمان و بعد از زایمان در موارد زیر به زنان مشاوره و آموزش می‌دهد:
-1 قبل و بعد از ازدواج و آمادگی برای بارداری
-2 روش‌های پیشگیری از بارداری مجاز
-3 آموزش افراد درباره مشارکت آنان در برنامه‌های بهداشتی، به ویژه: مشارکت مردان در برنامه‌های تنظیم خانواده
-4 خودآزمایی پستان و بیماری‌های پستان، به ویژه مرتبط با دوران شیردهی
-5 واکسیناسیون مادر، نوزاد، شیرخوار و کودک زیر شش سال
-6روش های شیردهی و شروع به‌ موقع و صحیح غذاهای کمکی
-7 آموزش هر گونه مشکلات رشد کودک
-8 بهداشت دهان و دندان
-9 بهداشت فردی مادر و کودک
-10 مشاوره و آموزش درباره بیماری‌های آمیزشی، ایدز، هپاتیت، سرطان‌ها و ناباروری زوج‌ها
-11 مشاوره و آموزش مسائل و مشکلات جنسی
-12 مشاوره و آموزش در مورد بهداشت، مسائل و مشکلات یائسگی
یک ماما باید به روزرسانی علمی داشته باشد

افق بافق: یک مامای خوب می بایست چه صفات و ویژگی‌هایی داشته باشد؟
یک مامای شایسته علاوه بر تسلط علمی و مهارت بالینی، باید از هوش هیجانی بالا، توانایی تصمیم‌گیری در شرایط بحرانی، دقت، صبر، مهارت ارتباط مؤثر، رازداری، و تعهد اخلاقی برخوردار باشد. همچنین بروزرسانی دانش به شیوه شرکت در آموزش‌های مداوم ضروری است.

عدم بهره مندی ماما ها از حقوق شغلی متناسب با مسئولیت شان

افق بافق:چه مشکلاتی وجود دارد که دوست دارید در این شغل نباشد؟

یکی از چالش‌های مهم، عدم بهره‌مندی کامل ماماها از حقوق شغلی متناسب با مسئولیت‌هایشان است. کمبود نیروی انسانی، شیفت‌های طاقت‌فرسا، فرسودگی شغلی، عدم استقلال حرفه‌ای در برخی مراکز و گاهی نگاه ابزاری به نقش ماما، از جمله موانعی به شمار می روند که کارایی حرفه‌ای را تحت تأثیر قرار می‌دهند.

شیوع بیماری های مقاربتی در حال افزایش است

افق بافق: آیا این گفته صحیح است که بیماری‌های مقاربتی در حال افزایش هستند؟ به نظر شما علت در چیست؟

بله، مطابق با گزارش‌های سازمان جهانی بهداشت و مطالعات داخلی، شیوع بیماری‌های آمیزشی نظیر HPV، HIV، سوزاک و کلامیدیا در حال افزایش است که از علت های آن می توان به: کاهش سن شروع فعالیت جنسی، افزایش روابط جنسی محافظت ‌نشده، ضعف آموزش جنسی در نظام آموزشی، عدم آگاهی عمومی و برچسب‌های اجتماعی مرتبط با این بیماری‌ها است. لذا با توجه به همین دلایل عنوان شده آموزش همگانی، تسهیل دسترسی به خدمات مشاوره‌ای و آزمایش‌های غربالگری ضروری است.

افق بافق:سخن پایانی:
مامایی یک حرفه پایه در نظام سلامت است که با محوریت پیشگیری، آموزش، و مراقبت‌های مداوم از زنان، می‌تواند بسیاری از شاخص‌های سلامت عمومی را بهبود بخشد. انتظار می‌رود مسئولین حوزه سلامت با سیاست‌گذاری‌های حمایتی، جایگاه ماما را به رسمیت شناخته و شرایط ارتقاء این حرفه را فراهم سازند. همچنین از شهروندان و خوانندگان محترم و بزرگوار، دعوت می‌کنم که از خدمات علمی، تخصصی و اخلاق‌مدار ماماها در تمام مراحل زندگی باروری خود بهره‌مند شوند

مهدیه شبانزاده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا