غذاهای سنتی دربافق بسیار متنوع و گسترده است

 به گزارش پایگاه خبری افق بافق؛ روز جهانی غذا رویدادی است که همه ساله در تاریخ ۱۶ اکتبر سال میلادی جشن گرفته می شود این اقدام با هدف افزایش آگاهی در سراسر دنیا برای کسانی که از گرسنگی رنج می برند و آسیب می بینند برگزار می شود. در این روز بیش از 150 کشور برای افزایش آگاهی درباره مسائل غذایی و مسائل مربوط به فقر و گرسنگی متحد می شوند.. طبق آمار جهانی گرسنگی، 785 میلیون نفر در سراسر جهان غذای کافی برای حفظ یک سبک زندگی سالم ندارند. این تعداد یعنی از هر نه نفر در جهان یک نفر گرسنه است. با کمال تعجب، اکثریت گرسنگان در کشورهای در حال توسعه زندگی می کنند. محرومیت های غذایی آثار و نتایج جبران ناپذیری به همراه دارد تغذیه نامناسب باعث 45 درصد مرگ و میر در کودکان زیر 5 سال می شود.
این بدان معناست که سالانه فقط بیش از 3 میلیون کودک به علت عدم دسترسی به غذای کافی و تامین نیاز به مواد مغذی می میرند، روز جهانی تغذیه، بهانه ای شد تا خبرنگار افق بافق گفتگویی با “لیلی رنجبر” رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان بافق داشته باشد که در ادامه خواهید خواند:

غذاهای سنتی در بافق بسیار متنوع و گسترده است

لیلی رنجبر در پاسخ به این پرسش که چه غذای سنتی بافق در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است عنوان نمود: رزقو، آش علف کدی، قتق شیرین، آش بی بی سه شنبه، کماچ گوشت، آش بارونو، آش به مناسبت آیین باران خواهی، نان کماچ، آش ابودردار، آبگوشت عدس سیاه، کله گیپا ، پلو توکی، آرد بریزو، از جمله غذاهایی هست که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

وی با اشاره به اینکه غذاهای سنتی در بافق بسیار متنوع و گسترده می باشد، عنوان نمود: غذاهای بسیار دیگری نیز از جمله آش امام حسین(ع) که با عدس سیاه در شهرستان بافق پخته می شود و بعضی از شیرینی هایی که با خرما تهیه می شود از جمله شیرینی و شکلات خرمایی ، در آینده ای نزدیک در فهرست آثار ملی به ثبت خواهند رسید.

قتق شیرین غذایی مناسب برای خانم های باردار

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بافق ادامه داد: قتق شیرین از جمله غذا‌های سنتی شهرستان بافق است که در فهرست آثار ملی کشور و عناوین آثار ناملموس به ثبت رسیده است، یکی از عواملی که موجب شده این غذا ثبت ملی شود، بدین دلیل است که علاوه بر قدمت ۳۰۰ ساله خود، همچنان استفاده می‌شود و با اقلیم، فرهنگ و مزاج مردم این دیار سازگاری دارد.

وی افزود:  این غذا بسیار انرژی زا بوده و مواد تشکیل دهنده آن طبیعت گرمی دارد، بدین منظور در گذشته بیشتر برای خانم‌های باردار تهیه می‌شده است، مواد تشکیل دهنده آن زیره سیاه، زیره سبز، رازیانه، می‌تخم، ترخون، گشنیز، مرزنجوش، آرد و روغن حیوانی بوده که همه آن‌ها شیرافزا و کنترل کننده بلغم بدن هستند.

کماچ گوشت غذایی سازگار با سلایق مختلف

وی ازکُماجِ گوشت،نیز به عنوان یک غذای سنتی جذاب در بافق نام برد که به عنوان یک میان وعده خوشمزه از مخلوط کردن گوشت قورمه گوسفندی محلی با خمیر نان تهیه می شود.(به گوشتی که با چربی های خودش بدون هیچ افزودنی در دیگ پخته می شود، قورمه می گویند.)

کله گیپا سنتی ترین غذای بافق

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بافق با اشاره به طرز تهیه سنتی کله گیپا گفت:بانوان بافقی پس از شست و شوی کامل، سیرابی‌ها را به تکه‌هایی مناسب برش زده و به صورت کیسه با نخ و سوزن مخصوص می‌دوزند و سپس سیرابی‌های کیسه شده را با برنج و عدس خیس شده، ادویه مخصوص و پیاز پر می‌کنند

رنجبر افزود :  کله شسته شده را با نخود پیاز و ادویه می‌پزند و کیسه‌های آماده شده‌ی سیرابی را به آن اضافه می‌کنند، در پایان سه تا چهار ساعت، غذای خوشمزه کله گیپا حاضر می‌شود.

پلوتوکی غذایی دلچسب برای دور همی های یلدایی

رنجبر  در ادامه تصریح کرد: پلو توکی یکی از غذا‌های محلی بوده که بیشتر در شب‌های یلدا طبخ و مورد استفاده بوده است وی گفت : بانوان برای تهیه پلوتوکی گوشت را با نخود و لوبیا سه تا چهار ساعت می‌پختند و در نیم ساعت آخر عدس خیس شده و ادویه‌های لازم را به گوشت اضافه می‌کردند با کمتر شدن آب، آبگوشت توکی خیس شده به مواد اضافه می‌کردند.

آش توکی غذایی با طبیعت گرم و خواص بسیار

وی در پایان به معرفی آش توکی از غذاهای سنتی بافق پرداخت که از نیم قرن قبل در رسوم مردم بافق جای گرفته است. این غذای محلی اغلب زمانی که خانواده ها دور هم جمع می شوند، پخته می شود.

وی ادامه داد: آش توکی از ارزن پوست کنده و بلغور تهیه می شود، از نظر طعم، شیرینی ملایمی دارد و دارای ارزش غذایی زیادی هست و بیشترین هضم را دارا می باشد و یک منبع پرانرژی بوده و به تحکیم استخوان ها کمک می کند. توکی در طب سنتی از نظر طبیعت حرارتی خنک کننده دارد و به منظور درمان استفراغ و سوء هاضمه مفید است و موجب تنظیم حرارت بدن می شود، توکی با داشتن منیزیم در پیشگیری از بیماری های قلبی و دیابتی بسیار موثر است و باعث کاهش فشار خون شده و حملات قلبی را کاهش می دهد.

برای تهیه آش ابتدا چغندر و برگ های اسفناج راخرد کرده و با شوید خرد شده می گذاریم بپزد، در مرحله بعد توکی را به آن اضافه می کنیم که مدت پخت آن کوتاه می باشد، سپس عدس را جداگانه پخته و وقتی سبزی و توکی پخته شد به آن اضافه می کنیم بعد از آن پیازداغ ها را با نمک و فلفل و زردچوبه تفت داده و همراه با نعناع داغ به مواد اضافه می کنیم، چاشنی این آش، سرکه، قره قروت و رب انار است.

حکیمه السادات میرمحمدی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا