پیامبر اکرم (صلی ا… علیه وآله وسلّم): هر کس بدون علم و تخصص، کاری انجام دهد، بیش از آنکه آباد کند، خراب می کند.(1)
«محمد جواد عسگری»، هفدهم آبان ماه، طی حکمی از سوی حسین علایی سرپرست صندوق بازنشستگی فولاد به سمت مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی منصوب گردید. جلسه تودیع و معارفه وی نه تنها در بافق؛ بلکه در تهران انجام شد و عملا مدیریت این شرکت در دستان او قرار گرفت. عسکری مدیرعامل کابلهای شهید قندی یزد بود که پیش از آن مدیرعامل صندوق بازنشستگان فولاد کشور و پیش تر مدیریت شرکت سنگ آهن مرکزی را عهده دار شده بود. (2)
اگرچه نیک می دانیم تخصص در مسایل مدیریتی مهم ترین رکن است؛ اما تجربه حرف دیگری است که قابل قیاس با تخصص نیست! « آنچه در آینه جوان بیند، پیر در خشت خام آن بیند!» مدیریت شرکت سنگ آهن مرکزی با چالش های زیادی روبرو شد؛ از جمله کاهش خوراک این شرکت، افزایش هزینه های تولید، سرمایه گذاری در طرح آهن اسفنجی و … موجب آن شد تا شرکت سنگ آهن مرکزی با همه «ید بیضاء» و «هیمنه» آن به یک شرکت بدهکار تبدیل شود که به اذعان برخی از مسئولین دولتی شهرستان بدهی آن بالغ بر 25 همت شده است.
درنشست خبری اعضای شورای اسلامی شهر بافق که در اسفندماه سال پیش انجام شد؛ رئیس شورای اسلامی شهر بافق گفته بود؛ شرکت سنگ آهن مرکزی ۵۰۰ میلیارد تومان به شهرداری بدهی دارد؛ «این شرکت تا سال گذشته همکاری نسبتاً خوبی در پرداخت عوارض داشته است؛ اما امسال مدیرعامل شرکت، بعد از حل مسئله تامین گاز کارخانه آهن اسفنجی بیان کرد، ماهیانه ۲۰ میلیارد تومان پرداخت خواهد کرد؛ ولی این امر انجام نگرفت و اکنون شرکت سنگ آهن بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان بدهی دارد.» ( 3)
در نشست خبری مدیریت سابق این شرکت که در کیش در تاریخ آبان ماه سالجاری برگزار شد؛ وی از اعلام بدهی این شرکت طفره رفت « سنگ آهن مرکزی از اعلام رقم بدهی چند هزار میلیاردی این شرکت خودداری کرد»(4)
صرف نظر از این که این اعداد و ارقام درست یا نادرست، معتبر یا غیرمعتبر باشد؛ باید گفت؛ جلو ضرر هر جا که هست باید گرفت و تغییر مدیریتی می تواند جلو این ضرر هنگفت را بگیرد؛ به اذعان بسیاری از آگاهان شرکت سنگ اهن مرکزی دارای ذخایر زیادی است که هنوز این ذخایر به بهره برداری نرسیده است! این شرکت در طول این سالیان تلاشی در جهت اکتشاف و بهره برداری از منابع جدید انجام نداده است و تلاش های صورت گرفته هم به واسطه تغییرات مدیریتی و عدم استفاده از نیروهای مجرب عقیم مانده است. امید آن که مدیریت جدید شرکت سنگ اهن مرکزی با داشتن پشتوانه عظیم تجربی و مدیریتی و ارتباطات موثر وی با مراکز تصمیم گیر بتواند در جهت توسعه این معدن به پیش برود. معدنی که در این چند ماهه به علت عدم پرداخت مطالباتش در بین مسئولین و مردم کوچک و حقیر شده بود. و در آخر هم این نکته از زبان مدیریت سابق این شرکت بیان می شود که « رگههای توسعه در شرکت سنگ آهن مرکزی ایران زمانی رخ داده که دغدغه مردم محلی منطقه بوده است؛ باید قبول کنیم که سرعت توسعه این شرکت در ۵۰ سال گذشته کند بوده است.» (5)
پی نوشت:
(1) وبگاه کتابخانه احادیث شیعه
(2) https://chilanonline.com
(3) ایسنا
(4) وبگاه آهن نیوز
(5) همان