
به گزارش پایگاه خبری افق بافق؛ به مناسبت سالروز تأسیس جهاد کشاورزی، خبرنگار افق بافق با “حمید عسکری”، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بافق، گفت وگویی انجام داده و به بررسی مهمترین چالشها، ظرفیت ها و برنامههای پیش روی این حوزه پرداخته است. در ادامه مشروح این گفتگو را می خوانید:
مهمترین چالشهای کشاورزی بافق
“حمید عسکری”، مدیر جهاد کشاورزی بافق، با اشاره به مهم ترین چالش های این حوزه گفت: خاموشی زمستانه چاههای کشاورزی و عدم تامین نیاز آبشویی درختان، قطعی برق تابستانه چاهها، تداوم خشکسالیها و در نهایت کمبود منابع آبی، از جمله چالش های اساسی کشاورزی و باغدارای در منطقه است که به طور مستقیم بر پایداری و بهره وری کشاورزی تاثیر میگذارد.
ظرفیتهای تولیدی بافق
وی با اشاره به ظرفیت های تولیدی بافق افزود: محصولاتی مانند خرما، پسته و زیتون در مناطق اطراف شهر از پتانسیل بالایی برای توسعه برخوردارند. همچنین در دهستان های سبزدشت و کوشک ظرفیت های خوبی برای کشت زعفران، گل محمدی و زیره سیاه وجود دارد.
تأثیر تغییرات اقلیمی و کمآبی
عسکری ادامه داد: تغییرات اقلیمی و کم آبی تاثیرات منفی قابل توجهی بر کشاورزی منطقه گذاشته است؛ از جمله کاهش میزان آبدهی قنوات و چشمهها، کاهش سطح زیر کشت، افت عملکرد برخی محصولات، افزایش شوری منابع آب و خاک و رشد آفات درختان میوه.
برنامههای توسعهای کوتاهمدت و بلندمدت
مدیر جهاد کشاورزی بافق درباره برنامه های درحال اجرا ، گفت: باتوجه به محدودیت منابع آب و خاک، افزایش سطح زیر کشت در اولویت نیست؛ تمرکز ما بر افزایش عملکرد در واحد سطح از طریق مکانیزه کردن کشاورزی، رعایت اصول به زراعی و به باغی، استفاده از ارقام مقاوم به خشکی و شوری و بهره گیری از سیستم های نوین آبیاری است.
وی در پاسخ به این پرسش که” آیا طرحهای خاصی برای مقابله با کمآبی و بهینهسازی مصرف آب در کشاورزی دارید؟” گفت؟ بله، طرح هایی شامل توسعه وجایگزینی گیاهان کم آب بر و سازگار با اقلیم منطقه (مانند سورگوم علوفه ای،زعفران، زیره سیاه و روناس) انتخاب ارقام مقاوم به خشکی ،مدیریت بهینه زمان آبیاری ،کشت حفاظتی و توسعه سیستم های نوین آبیاری در حال اجرا است.
وی خاطر نشان کرد: صندوق بیمه کشاورزی هر ساله اقدام به بیمه محصولات می کند و در صورت بروز مخاطرات طبیعی (سرمازدگی، گرمازدگی، سیل یا تگرگ) بر اساس برآورد خسارت، پرداخت هایی به کشاورزان انجام می شود. توصیه جهاد کشاورزی این است، کشاورزان هرساله محصولات خود را بیمه کنند.
ارائه تسهیلات و آموزش به کشاورزان
عسکری درباره تسهیلات و آموزش هایی که به کشاورزان ارائه شده گفت: بر اساس اعلام منابع بانکی، تبصره ای از سوی دولت برای کشاورزان بر اساس رشته و فعالیت شغلی (دام و طیور، تولیدات گیاهی، صنایع تبدیلی و آبزیان) جهت دریافت تسهیلات به بانکهای عامل معرفی میگردند. همچنین دوره های آموزشی در زمینههایی مانند افزایش تولید، صادرات، کاهش هزینهها، پایداری محیط زیست، کشاورزی مدرن، مدیریت منابع آب و خاک و آبیاری نوین، تغذیه و کنترل آفات و بیماریها (به صورت عملی)، بازاریابی محصولات کشاورزی و فروش مستقیم، کارآفرینی و فرآوری محصولات برگزارمیشود.
توسعه کشاورزی مکانیزه و فناوریهای نوین
وی درپاسخ به این پرسش که ” آیا برنامه برای توسعه کشاورزی مکانیزه و استفاده از فناورزی های نوین در بافق وجود دارد یاخیر؟” بیان کرد: بله، برنامههایی مانند احداث واحدهای صنعتی دام و طیور، ایجاد واحدهای فرآوری پسته و خرما، اتوماسیون واحدهای پرورش طیور و پرداخت تسهیلات برای خرید ادوات کشاورزی نوین در دست اقدام است.
وی در ادامه اظهار داشت: برای مقابله با فرسایش خاک و کاهش بهره وری،اقداماتی نظیر استفاده از کودهای آلی و ارگانیک، کشت بدون شخم یا کم خاک ورزی به جای شخم عمیق، مصرف متعادل و به اندازه کود و سموم شیمیایی و رعایت تناوب کشت و انجام آمایش در اراضی زراعی اجرایی شده است.
عسکری افزود: با توجه به نیازهای هر فصل، کلاس ها و کارگاه هایی در زمینه های تغذیه، اصلاح، کنترل آفات و بیماری ها، روش های نوین آبیاری و مدیریت کشاورزی، با همکاری مرکز تحقیقات کشاورزی برگزارمی شود.
مهاجرت روستاییان؛ دغدغهای جدی
وی درباره مهاجرت روستاییان گفت: با توجه به تداوم خشکسالیهای اخیر و کاهش درآمد ها از یک سو و جاذبه های زندگی شهری از سوی دیگر، باعث مهاجرت از روستاها شده است. با تمرکز برکشت گیاهان کم آب خواه، اجرای سیتم های نوین آبیاری، ایجاد اشتغال روستاییان و افزایش در آمد روستاییان، درتلاش برای کاهش مهاجرت روستاییان هستیم.
توانمندسازی زنان روستایی
مدیر جهاد کشاورزی درباره طرح های ویژه توانمندسازی زنان روستایی در بخش کشاورزی گفت: ۸ صندوق خرد زنان روستایی راه اندازی شده است، همچنین آموزشهای در زمینه کشت های کم هزینه و پربارده( زعفران، گل محمدی، گیاهان دارویی)، صنایع تبدیلی و تکمیلی (رب، مربا، عرقیجات گیاهی، خشکبار) و آموزش در زمینههای پرورش طیور بومی و زنبورداری ارائه شده که در تحقق تعهد اشتغال شهرستان نیز موثر بوده است.
عدم سردخانه در شهرستان بافق
حمید عسکری در پاسخ به این پرسش که “برای نبود سردخانه در شهرستان بافق چه برنامه ای دارید؟” گفت: با توجه به خرده مالکی نخلستان های شهرستان و درخواست کشاورزان برای احداث سردخانه در محل باغ، با پیگیری های که از طریق سازمان جهاد کشاورزی استان انجام شده، مجوز احداث سردخانه های کوچک صادر شده است .
وی در پاسخ به این پرسش که “آیا از طرح سایه بان کشاورزان بافقی حمایتی صورت گرفت یاخیر؟” گفت: در زمینه ایجاد سایه بان آموزش های لازم به کشاورزان ارائه شد و متقاضیان برای دریافت مجوز و تسهیلات مورد حمایت قرار می گیرند.
در پایان، مدیر جهاد کشاورزی بافق، درباره خانه باغ ها اظهار کرد: مطابق ماده(۱) قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها، تغییرکاربری به خانه باغ ممنوع است. جهاد کشاورزی و سایر دستگاه های خدمات رسان اجازه هیچگونه حمایت یا ارائه خدمات به این اراضی را ندارند.
حدیثه امیریان