تنش گرمایی در باغ های خرما

 به گزارش پایگاه خبری افق بافق؛ ” حمید عسکری” رییس جهاد کشاورزی شهرستان بافق پیرامون مدیریت تنش گرمایی در باغ های خرما با خبرنگار هفته نامه افق کویر گفتگو نمود، وی گفت: از جمله علائم ظاهری تنش گرما در مرحله گل دهی(اواسط فصل بهار) می توان به تشدید ریزش گل و در نتیجه کاهش عملکرد محصول اشاره کرد. اثر مستقیم تنش گرمایی در نخلستان های خرما شامل اختلال در رشد و نمو، خشکیدگی خوشه خرما، ریزش میوه، سوختگی برگ ها، افزایش آفات و بیماری ها، ترشیدگی و پوسیدگی میوه، جدا شدن پوست از گوشت میوه و تُنگ شدن خوشه های میوه می باشد. خشکیدگی خوشه خرما در بعضی از مناطق گرماخیز کشور بین 75 تا 80 درصد به محصول خرما خسارت وارد کرده است.
وی برای مدیریت تنش گرمایی به چند مورد اشاره کرد:

-راهکارهای مدیریت تنش گرمایی
-راهکارهای فوری و عملیاتی کوتاه مدت
-پایش اطلاعات هواشناسی به منظور اتخاذ اقدامات پیشگیرانه زیر در زمان وقوع دماهای بالا به ویژه در مراحل حساس رسیدگی میوه خرما(خارک و رطب).
– آبیاری با دور کوتاه یک روز در میان در سیستم آبیاری قطره ای و چهار تا پنج روز در سیستم آبیاری سطحی
– پوشش خوشه در ابتدای مرحله خارک با پوشش های پارچه ای یا حصیری
– استفاده از مالچ کاه یا برگ نخل در تشتک آبیاری به منظور کاهش تبخیر آب از سطح خاک
– محلول پاشی درختان با سلیکات پتاسیم 3 در هزار در ساعات خنک روز(صبح زود) برای درختان کوتاه
مصرف 20 تا 25 کیلوگرم در هکتار نیترات کلسیم به همراه آب آبیاری
– مدیریت مصرف سموم(عدم سم پاشی و در صورت نیاز به سم پاشی در ساعات پایانی روز)
– مدیریت برداشت محصول خرما در اولین مراحل رسیدگی قابل مصرف (رقم برخی مرحله خارک، سایر ارقام در مرحله رطب)
راهکارهای بلند مدت
– انتخاب رقم مناسب
– کشت متراکم(کم کردن فاصله کشت)
– تأمین سیستم های آبیاری مناسب در زمان احداث باغ
– الزام در انجام عملیات مبارزه با علف های هرز
– تغذیه متعادل و استفاده از کودهای شیمیایی مناسب مانند پتاسیم جهت افزایش مقاومت گیاه به خشکی و کم آبی
– هرس درختان و بهداشت نخلستان تُنگ میوه( به ازای هر 8-10 برگ سبز یک خوشه نگهدای شود).
– مدیریت آفات و بیماری ها
– احداث بادشکن

حدیث عباسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا